Orice organizatie din domeniul agroalimentar este preocupata sa-si consolideze un sistem de management al sigurantei alimentelor si sa sa-si exercite capacitatea de a controla riscurile iminente. Produsele finale furnizate trebuie sa indeplineasca cerintele de siguranta, sa aiba in vedere un sistem de control eficient si sa fie orientate spre satisfactia clientului.
In acest sens, IFS – International Food Standard privind Siguranta Alimentara se angajeaza sa dezvolte un sistem de evaluare a companiilor din lantul alimentar, prin implementarea unui standard international care sa vizeze produsele alimentare si siguranta pe piata a acestora.

Standardul IFS a fost dezvoltat in 2003 de membrii asociati ai federatiei germane si franceze de retail, carora li s-au alaturat ulterior si retailerii italieni.

In baza standardului IFS, toate companiile ce produc sub marca retailerilor germani sau francezi isi supun unui control amanuntit productia, procesarea si ambalarea individuala a produselor. Astfel, se asigura stabilitatea calitatii de-a lungul lanturilor de productie a industriei alimentare.

Standardul IFS se aplica in mod special companiilor care proceseaza si impacheteaza produse alimentare, este sprijinit de aproape toti retailerii globali si vizeaza respectarea cerintelor legale si a celor de calitate.

Certificarea IFS aduce numeroase beneficii producatorilor din industria agroalimentara, intrucat atesta competenta tehnica si sporeste increderea consumatorilor ca nevoile acestora sunt luate in considerare.

Mai mult decat atat, prin unificarea cerintelor sub auspiciul IFS, standardul participa la evitarea auditurilor multiple prin crearea unui sistem de evaluare unitara a raportarilor.

Standardul ISO 22000 a fost dezvoltat in 2005 drept primul standard international de calitate pentru companiile din industria alimentara.

Acesta vizeaza siguranta si calitatea produselor alimentare de-a lungul intregului lant de productie. ISO 22000 se adreseaza atat producatorilor primari si companiilor de transport, cat si producatorilor care comercializeaza cu amanuntul.

Standardul ISO 22000 insumeaza certificari ale sistemelor de siguranta alimentara prin recunoasterea oficiala a capacitatii de producere si distribuire de alimente sigure pentru consumatori.

Standardul international a fost elaborat pentru mentinerea sigurantei si securitatii lanturilor alimentare si ia in considerare numai aspectele privind siguranta alimentului.

ISO 22000:2005 are in componenta cerinte ale standardul ISO 9001:2000 si Codexul HAACCP (Analiza Riscului si Controlul Punctelor Critice); codexul este in special orientat catre igiena alimentara a diferitelor organizatii internationale.

Codexul este acelasi indiferent de tara sau produs si are in vedere reducerea pana la disparitie a riscurilor alimentare, dar si a costurilor finale a produselor.

Prin implementarea standardului ISO 22000 se in considerare cresterea increderii consumatorilor in produse, dar si diminuarea accidentelor ce pot duce la contaminarea produselor sau pierderi de materie prima.

Atat standardul IFS, cat si ISO 22000 urmaresc implementarea unui sistem de management eficient pentru siguranta alimentelor, care sa permita conformarea la cerintele legale in vigoare si sa ia in considerare si cerintele si satisfactia clientului. In baza standardelor ce reglementeaza siguranta produselor alimentare, compania in cauza isi demonstreaza capacitatea de a controla, evalua si minimaliza efectele pericolelor iminente.