Zilele trecute, am avut plăcerea de a ne întâlni cu Ion Teohari, Lean Six Sigma International Certified Master Black Belt, IASSC Accredited Training Associate, și Aurelian Iuscu, Lean Six Sigma International Certified Black Belt, Managing Partner Business Future Solutions, pentru a discuta despre colaborarea cu Dekra. Cei doi specialiști au avut amabilitatea de a ne răspunde la o serie de întrebări, clarificând astfel o serie de aspecte legate de rolul intruirii LSS :

 

1.Îmi puteți spune mai multe despre dvs?

Ion Teohari, Lean Six Sigma International Certified Master Black Belt, IASSC Accredited Training Associate

Sunt Ion Teohari, inginer în electronică și telecomunicații, consultant în optimizare organizatională, cu o experientă de peste 12 ani atât în proiecte Lean Six Sigma cât și în training. Dispun de asemenea de o experientă vastă în IT și comunicații, activând timp de 8 ani ca Sales Manager în IT, apoi alți 8 ani, între 1998 și 2006, în calitate de Country Manager România pentru Meta Group Inc. USA, numărul doi mondial în consultantă IT&C. Am fost implicat în managementul unor proiecte complexe de implementare a unor sisteme hardware și software la nivel național, iar ulterior am fost implicat în activități de training pentru diverse industrii, incluzând logistică, farma, automotive, banking, etc.

Am obținut certificarea internațională ca Lean Six Sigma Master Black Belt și sunt trainer acreditat de către International Association for Six Sigma Certification.

Aurelian Iuscu, Lean Six Sigma International Certified Black Belt, Managing Partner Business Future Solutions

Mă numesc Aurelian Iuscu și am o experientă profesională de 15 ani în zona financiar bancară, ocupând  diverse funcții de management în BRD – GSG. Experiența mea bancară include proiecte în cadrul Direcției Analiză și Optimizare Procese Rețea (divizia cu rol de consultantă internă, responsabilă cu proiectele strategice în cadrul băncii) și în cadrul Departamentului Proiecte și Organizare (responsabil cu coordonarea proiectelor interdepartamentale în cadrul băncii).

Proiectele pe care le-am gestionat au acoperit zonele de piețe de capital, operațiuni valutare, carduri bancare, reorganizare agenții, (re)design procese bancare, imbunătătire și optimizare a proceselor de business, managementul schimbării. Am fost implicat și în implementarea de soluții de project management (EPM). Sunt absolvent al Facultătii de Management Financiar (IBR) și al Facultătii de Inginerie Mecanică, precum și al unui master în cadrul Academiei de Studii Economice în Comunicare și Relații Publice în Afaceri.

 

2. De ce au ales Aurelian Iuscu și Ion Teohari să colaboreze cu DEKRA?

Suntem profesioniști și lucrăm cu profesioniștii, adresându-ne profesioniștilor. Credem în puterea lucrului făcut cu seriozitate și competență, avem standard înalte în ceea ce privește calitatea și, în consecință, ne asociem cu cei care ne împărtășesc valorile.

 

3. Care considerați că este cel mai spectaculos rezultat al unei instruiri LSS, în termeni de evoluție financiară și management?

Sunt multe proiecte în care am fost implicați, în banking, în farma sau în automotive. Rezultatele variază mult în funcție de implicarea și dorința de a  acționa, atât a managementului, cât și a specialiștilor implicați întâi în training și apoi în aplicarea propriu-zisă a metodologiei Lean Six Sigma.

Am avut și proiecte imediate care au însemnat economii anualizate de 10.000 Euro, am avut campanii mai complexe în care s-au prefigurat câștiguri de 200.000 Euro în următoarele șase luni după demararea proiectelor, am avut și inițiative care prefigurează câștiguri anualizate de 1 milion de Euro. Câștigul imens însă, cel care este cel mai important și greu de cuantificat, este cel legat de schimbarea de mentalitate și viziune în abordarea creșterii eficienței și eficacității.

 

4. Care considerați că este cel mai bun moment în care un antreprenor, manager ar trebui să ia în calcul metoda LSS?

Evident că orice moment în care începi să îți pui problema unor optimizări este un moment fericit, pentru că acesta ar putea fi începutul rezolvării problemelor, fie că ești deja în criză, fie că nu ai încă probleme dar simți, ca manager, că urmează să ai.

Nu există o rețetă a alegerii momentului, pur și simplu trebuie înțeles că orice întârziere în abordarea unei metodologii care să facă organizația, în timp, mai eficientă și mai eficace, înseamnă creșterea decalajelor față de competitorii care au început să lucreze la asta. Iar în ultima vreme, credeți-ne, sunt din ce în ce mai mulți cei care au înțeles acest lucru.

 

5. Ce impact are o instruire LSS asupra viitorului unei companii ? Dar asupra carierei unui manager?

Însușirea metodologiei Lean Six Sigma are un impact pozitiv asupra organizației, în special prin schimbarea mentalităților individuale. Metodologia introduce rigoare și precizie în rezolvarea problemelor, principii care trebuie respectate, etape care trebuie urmate și instrumente care să asigure cuantificarea rezultatelor.

Dacă acest mod de a te raporta la procesele din organizație este fructificat, atât la nivel de organizație cât și la nivel individual, companiile vor avea de câștigat. Dacă însă trainingul este doar bifat ca orice altă activitate, și atât, în cel mai fericit caz va afecta doar atitudinea și comportamentul celor instruiți. În orice context însă, o certificare Lean Six Sigma este, în ultima vreme un atu extrem de important în CV-ul oricărui specialist care are dorința firească de evoluție în carieră.

 

6. Putem funcționa și fără o instruire LSS?

Aș răspunde, îi încheiere cu o glumă:

Se poate ajunge de la București la Oradea pe jos?

În colaborare cu Dekra Certification, Ion Teohari și Aurelian Iuscu au susținut în data  de 19.06. 2017 un workshop dedicat managerilor și proprietarilor de procese din conducerea executivă, care  avut ca  obiectiv prezentarea principiilor și instrumentelor metodologiei Lean Six Sigma, precum  și demonstrarea beneficiilor  metodei, cu aplicabilitate  orice fel de procese.

Pentru  vorbi pe înțelesul tuturor,  Lean Six Sigma constă în demonstrarea  lucrului în  grup, plecând de la identificarea originii unei probleme, până la găsirea  implementarea unor soluții comune, viabile. Prin adoptarea acestei metode, angajații  schimbă regulile jocului, maximizând profitul business-ului (care se poate dubla în scurt timp).

Tot  în București, în periodada  18-19.09.2017-25-27.09.2017 urmează  se desfășoare un alt eveniment, Cursul despre metodologia Lean Six Sigma, Nivel de Instruire  Verde (Green Belt). Mai multe informații despre acest curs găsiți aici.

 

 

Share