Știați că, la nivel global, la fiecare 15 secunde, o persoană decedează în urma unui accident de muncă sau al unei boli profesionale și 153 de persoane sunt rănite ?

Și că în fiecare an la nivel global se înregistrează 2,3 milioane de victime și peste 300 de milioane de răniti ?

În aceste condiții, noul standard internațional ISO 45001 a fost unul dintre cele mai așteptate standardele la nivel internațional în domeniul sănătătii și securitătii ocupaționale.

ISO 45001 înlocuiește OHSAS 18001 și specifică cerințele sistemului de management al sănătătii și securitătii ocupaționale, permițând unei organizații să-și imbunătătească performanța în ceea ce privește prevenirea rănirilor și a imbolnăvirilor profesionale. ISO 45001 se aplică tuturor organizațiilor indiferent de mărime, formă de organizare sau domeniu de activitate.

 Avantajele Standardului 45001  

ISO 45001 implementează procesul și structura Anexei ȘL, facilitând integrarea unor sisteme de management ISO precum ISO 9001 (Sisteme de management al calității) și ISO 14001 (Sisteme de management al mediului). Acest standard le oferă organizațiilor un cadru de planificare al măsurilor necesare prevenirii problemelor grave de sănătate ce pot duce la absentarea de la locul de muncă și/sau pot crește riscul de accidentare.

ISO 45001 permite organizației, prin sistemul de management OH&S, să integreze alte aspecte legate de sănătate și securitate, cum ar fi starea de bine/sănătatea angajatului. Prin intermediul standardului ISO 45001, responsabilitatea cu privire la problemele de sănătate și siguranță  revine organizației  și nu unui singur responsabil cu managementul siguranței.

Pentru a ajunge în forma în care este astăzi, Standardul a trecut prin mai multe faze :

–             Stadiul de propunere, prin confirmarea necesității creării unui nou standard internațional

–             Faza de pregătire: Un grup de lucru a pregătit forma inițială a proiectului

–             Proiectul este prezentat Comitetului  pentru studiu

–             Proiectul Standardului Internațional este prezentat tuturor membrilor ISO care au trei luni la dispoziție pentru a vota și a comenta eventuale modificări

–             Faza de aprobare : Forma finală a Standardului Internațional este prezentată tuturor membrilor ISO care au 2 luni la dispoziție pentru a vota.

La elaborarea acestui document au participat peste 70 de state. Lucrările au fost încredințate comitetului de proiect ISO/PC 283, Sisteme de management al sănătătii și securitătii ocupaționale, al cărui secretariat este asigurat de Institutul Britanic de Standardizare.

 Schimbările esențiale aduse Standardului internațional au fost :

 1.  Structura Standardului
 2.  Contextul Organizațional
 3.  Înțelegerea nevoilor și așteptărilor părților interesate
 4.  Conducerea
 5.  Participarea lucrătorilor (sau a unor reprezentanți ai acestora)
 6.  Identificarea riscurilor
 7.  Planificarea
 8.  Nevoia de a preveni problemele de sănătate și accidentarea
 9.  Informații documentate
 10.  Outsourcing, achiziții și contractori
 11.  Evaluarea Performanței OH&S

În vederea adoptării noului Standard ISO 45001, sunt necesare câteva măsuri:

–             Informarea: este necesară o bună înțelegere a ISO/DIS 45001

–             Începerea planificării: ISO 45001 s-a publicat că standard internațional la începutul anului 2017

–             Comunicarea: este necesară informarea managementului și a echipei în legătură cu prevederile acestui nou standard

Adoptarea acestui nou Standard Iternational reprezinta un pas extrem de important pentru organizatiile de toate dimensiunile ; aceasta dovedește faptul că lumea a înțeles necesitatea unui set de procese palpabile și eficiente ce au ca scop imbunătătirea securității la locul de muncă.

DEKRA organizeaza intruiri pentru noul standard, cu titlul: Ce aduce nou ISO/DIS:45001 (fost OHSAS), durata 1 zi , la data 27.10.2017 ,pretul 90 euro + TVA. Cei interesati ne pot contacta.

Share